Αξιοθέατα

Αξιοθέατα
της Πάργας

Το ενετικό κάστρο της Πάργας

Το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας με πολλά κτίρια μέσα σ' αυτό, βρίσκεται επάνω σε έναν οχυρό λόφο-ακρωτήριο στη δεξιά πλευρά της πόλης, στην είσοδο του λιμανιού και είναι προσβάσιμο από τα στενά δρομάκια και σκαλοπάτια.
Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Το κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Κάστρο του Αλή Πασά

Το κάστρο του Αλή Πασά βρίσκεται σε ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά, 5 χιλιόμετρα βόρεια της Πάργας. Πρόκειται για ένα ογκώδες και επιβλητικό κτίριο το οποίο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριτιδαποθήκη και τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια.
Η τοποθεσία προσφέρει μία εκπληκτική θέα στα νησιά του Ιονίου. Τις νύχτες το κάστρο φωτίζεται, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Το νησί της Παναγίας στην Πάργα

Το καταπράσινο αυτό νησάκι βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας, σε μία πολύ μικρή απόσταση, την οποία μπορεί κανείς να διανύσει ακόμη και κολυμπώντας.
Το νησάκι της Παναγίας οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το χαρακτηριστικό της καμπαναριό, που βρίσκεται εκεί. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα πανέμορφο γαλλικό κάστρο.

Ο νερόμυλος του Λούκα

Ο νερόμυλος του Λούκα, κτισμένος κάτω από υπεραιωνόβια πλατάνια, έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο που σας ταξιδεύει στο χρόνο και σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Παραλίες

Εντός της πόλης της Πάργας βρίσκεται το Κρυονέρι που αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας. Δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι, μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.

Στα δυτικά της Πάργας εκτείνεται ίσως η πιο γνωστή παραλία της περιοχής, ο Βάλτος, μια μεγάλη και τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία που έχει θέα τη πίσω πλευρά του κάστρου αλλά και τα σπίτια της περιοχής της Πάργας, περιοχή που ονομάζεται Τουρκοπάζαρο.
Στα ανατολικά, 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, υπάρχει η παραλία Λίχνος, η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια. Η παραλία είναι αμμώδης, με κάποια σημεία με βότσαλα, και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες της Πάργας. Περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Πάργα υπάρχει ο Αϊ Γιαννάκης. Τέλος έξι χιλιόμετρα στα δυτικά της Πάργας, κοντά στο χωριό Αγιά, υπάρχει η παραλία Σαρακήνικο.
Σε κοντινή απόσταση από την Ανθούσα, βρίσκεται η απομονωμένη παραλία του Άγιου Σώστη με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους γραφικούς βράχους σε περίτεχνους σχηματισμούς. Ακριβώς δίπλα από τον Άγιο Σώστη βρίσκονται και οι ερημικές παραλίες Σπαρτίλα και Πλακερό.
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τις παραλίες των Συβότων, δηλαδή το Καραβοστάσι, τον Αρίλα, την Αγία Παρασκευή και πολλές άλλες.

Πεζοπορίες & Εκδρομές

Μαγευτικές εικόνες παράδεισου με ορμητικό καταρράκτη, πανύψηλα πλατάνια και πέτρινους, παραδοσιακούς νερόμυλους (ένας εκ των οποίων έχει μετατραπεί σε γραφικό καφενείο) θα αντικρίσετε, αν ακολουθήσετε περπατώντας τη διαδρομή Ανθούσας-Βάλτου, μήκους 2 χλμ.

Ένας άλλος περίπατος (μήκους 1,5 χλμ) είναι μέχρι το επιβλητικό κάστρο του Αλή Πασά που δεσπόζει πάνω από το χωριό με πανοραμική θέα που αγκαλιάζει όλη την περιοχή.

Η Πάργα, τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς-Αντίπαξους, και τις πηγές του Αχέροντα ποταμού με το Νεκρομαντείο που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αποτελούσαν τις Πύλες του Άδη.

Άλλος ιστορικός προορισμός είναι η αρχαία Νικόπολη στην Πρέβεζα. Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς είναι το γραφικό λιμανάκι των Συβότων. Κατά μήκος της διαδρομής, θα συναντήσετε μαγευτικές παραλίες. Μια ώρα από την Πάργα βρίσκεται η ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχετε την δυνατότητα να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στην πανέμορφη Κέρκυρα.